miercuri, 12 august 2009

Oteluri inoxidabile

Primul otel inoxidabil a fost elaborat in 1912, de catre uzinele KRUPP in Germania. Raspandirea pe scara larga a materialelor rezistente la coroziune a inceput dupa 1950. Numarul sortimentelor de materiale rezistente la coroziune s-a largit mult de-a lungul anilor, deoarece fiecare domeniu de utilizare defineste diferite cerinte de calitate.

Domenii de utilizare

Otelurile inoxidabile sunt folosite in domenii din ce in ce mai variate. Le gasim in industria chimica, alimentara, constructii civile si industriale, constructii de masini de orice fel si de uz casnic. In zilele noastre aspectul estetic precum si cresterea importantei protectiei mediului inconjurator deschid noi perspective de utilizare a otelurilor inoxidabile.

Rezistenta la coroziune

Se considera rezistente la coroziune acele oteluri care prezinta proprietati de rezistenta fata de mediile agresive. Aceste oteluri contin crom cel putin 12% din masa, iar continutul in carbon este mai mic de 1,2%.

Rezistenta la coroziune se bazeaza pe formarea la suprafata a unei pelicule pasive a carei stabilitate creste cu continutul de crom.Pasivitatea este asigurata de pelicula subtire de oxid de metal-hidrat in care se produce o imbogatire de crom fata de metalul de baza. Pelicula formata este capabila sa pastreze o stare de echilibru cu mediul in care functioneaza.

Odata cu atingerea starii de echilibru, coroziunea va fi de marime neglijabila.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu